Hudič: Razlika med redakcijama

Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
dodanih 17 zlogov ,  pred 7 leti
m
m (→‎Navedki: tn, np)
:* Napočil je dan, ko so prišli Božji sinovi <small><nowiki>[angeli]</nowiki></small> in se postavili pred Gospoda. Med njimi je prišel tudi satan.<br>Gospod je rekel satanu: »Od kod prihajaš?«<br>Satan je odgovoril Gospodu in rekel: »Potikal sem se po zemlji in se sprehajal po njej.«<br>Gospod je rekel satanu: »Si kaj mislil v svojem srcu na mojega služabnika [[Job]]a? Ni mu enakega na zemlji, mož je popoln in iskren, boji se Boga in se varuje hudega.«<br>Satan pa je odgovoril Gospodu in rekel: »Mar se Job zastonj boji Boga? Mar ne varuješ ti njega, njegove hiše in vsega, kar je njegovega naokrog? Blagoslavljaš delo njegovih rok in njegova posest se širi v deželi. Samo iztegni svojo roko in se dotakni vsega, kar ima, resnično, v obraz te bo preklinjal!«<br>In Gospod je rekel satanu: »Glej, vse, kar ima, naj bo v tvoji roki, le nanj ne izteguj svoje roke!« In satan je odšel izpred Gospodovega obličja. ({{Bibl|Jb 1,6-12}})
 
:* Tedaj je Duh odvedel Jezusa v puščavo, da bi ga hudič skušal. Ko se je postil štirideset dni in štirideset noči, je postal naposled lačen. In pristopil je skušnjavec in mu rekel: »Če si Božji Sin, reci, naj ti kamni postanejo kruh.«<br>On pa je odgovoril: »Pisano je: Človek naj ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki prihaja iz Božjih ust.«<br>Tedaj ga je hudič vzel s seboj v sveto mesto in ga postavil vrh templja ter mu rekel: »Če si Božji Sin, se vrzi dol, kajti pisano je: Svojim angelom bo zate zapovedoval in: Na rokah te bodo nosili, da z nogo ne zadeneš ob kamen.«<br>Jezus mu je odgovoril: »Pisano je tudi: Ne preizkušaj Gospoda, svojega Boga!«<br>Spet ga je hudič vzel s seboj na zelo visoko goro. Pokazal mu je vsa kraljestva sveta in njihovo slavo ter mu rekel: »Vse to ti bom dal, če padeš predme in me moliš.«<br>Jezus mu je tedaj dejal: »Poberi se, satan, kajti pisano je: Gospoda, svojega Boga, môli in njemu samemu služi!«<br>Tedaj ga je hudič pustil, in glej, angeli so pristopili in mu stregli. ({{Bibl|Mt 4,1-11}})
 
:* Ko je <small><nowiki>[obsedenec]</nowiki></small> od daleč zagledal Jezusa, je pritekel, se mu priklonil do tal in z močnim glasom zavpil: »Kaj imam s teboj, Jezus, Sin Boga Najvišjega? Rotim te pri Bogu, ne muči me!«<br>Jezus mu je namreč rekel: »Pojdi iz človeka, nečisti duh!« Nato ga je vprašal: »Kako ti je ime?«<br>»Legija mi je ime,« mu je odgovoril, »ker nas je veliko,« in zelo ga je prosil, naj jih ne pošlje iz tiste dežele.<br>Pasla pa se je tam na pobočju hriba velika čreda svinj.<br>Duhovi so Jezusa prosili: »Pošlji nas k svinjam, da gremo vanje!«<br>Dovolil jim je. In nečisti duhovi so šli ven in obsedli svinje. Čreda, okrog dva tisoč svinj, je planila po pobočju v jezero in utonila v njem. ({{Bibl|Mt 5,6-13}})
 
:* Tudi nekateri Judje, ki so hodili naokrog in izganjali hudobne duhove, so poskušali pri zarotitvah klicati ime Gospoda Jezusa. Govorili so: »Zaklinjam vas pri Jezusu, ki ga oznanja [[Sveti Pavel|Pavel]].« Neki Skevá, ki je bil judovski véliki duhovnik, je imel sedem sinov; tudi ti so to delali. Toda hudobni duh jim je odgovoril: »Jezusa poznam in tudi za Pavla vem. Kdo pa ste vi?« In človek, v katerem je bil hudobni duh, je planil nanje, jih vse obvladal in potolkel, tako da so goli in ranjeni zbežali iz njegove hiše. To se je razvedelo med vsemi Judi in Grki, ki so prebivali v Efezu; vse je obšla velika groza in poveličevali so ime Gospoda Jezusa. ({{Bibl|Apd 19,13-17}})
 
== Navedki o njem ==
3.606

urejanj

Navigacijski meni