Indro Montanelli

Iz Wikinavedka, proste zbirke navedkov in pregovorov
Skoči na: navigacija, iskanje
Indro Montanelli

Indro Montanelli, italijanski novinar in zgodovinar, 1909–2001.

Navedki[uredi]

  • Skalna pregrada, ki je zajezila italijansko politiko. (o Berlusconiju)
  • Je najbolj iskren lažnivec na svetu, saj on prvi verjame vsem svojim lažem. Prav zaradi tega je tako nevaren. (o Berlusconiju)
  • Vse to zahteva v mislih spomine malo smešno. To je bil fašizem, ki je dobro vodil. Fašizem je bil s prepovedjo satire, da bi v civiliziranih in demokratičnih držav popolnoma brez političnega nadzora, ker satira nima nič opraviti s politiko, tudi če se norčuje iz politike, ampak veš, da je satira. In vsake demokratične ureditve resno in sprejmete satira, kot smo sprejeli karikature. To je bil Mussolini, ki ne prenašajo. In tukaj mislijo, da "počisti hlev", "Mi bo čisto sweep." Toda ta jezik, Fini, ki ga je navdihnila? To nas spominja na stvari, ki smo želeli, da bi pozabili. To ni prav, to je dirigentsko palico. Italijani ne vedo, kako iti na desno, ne da bi končal v klubu. [...] Naj čisto sweep na RAI, so že napovedal. Ampak kako si določite demokratična stranka, ki razglaša: "Ko smo na oblasti, bomo čisto sweep"? Ampak to je jezik najslabših moštev, ne vedo, kaj je bilo, ampak sem ga spomnim. To je jezik, s katerim prišli na oblast.
  • To je bilo etnično čiščenje, je moral vzeti ven Italijani so bili ti fašisti in nato ubili, in se vrgel v grapah. To je bilo po končani vojni, je jasno. Zaradi vojnih grozot, ne reči, da so upravičeni, vendar razumljivo, vojna je sama po sebi grozo. Ne, ti ... Vrtače so bila storjena po osvoboditvi od sramoto, po koncu vojne, in na žalost je veliko sodeloval pri italijanskih komunistov, od katerih so nekateri ne samo še na prostosti, čeprav je živ, vendar pa prejemajo državno pokojnino. Ti prejemajo državne pokojnine. Lahko pa vam povem to: da je kot očividec sem videl stvari v Hrvaška, ki jih Italijani, na katerih je najbolje, da letenje. Ker smo se zavezali, ker vojna pomeni, to je smrten tukaj. Torej ne narediti toliko, kot moralisti. [...] Ne, to je popolnoma napačno. Etnično čiščenje nismo nikoli v kateri koli državi zasedenih. Ko slišim, da smo se tudi etnično čiščenje v Etiopiji, pa oh in sem sodijo v naročje. Sem sodijo v naročje. To so zloglasni laži, ali ljudi, ki vedo ničesar, ali pa zavestno laže. To ni res. Epizode so bili, ne pa tudi etnično čiščenje, s povračilnimi ukrepi.