Marjeta Marija Alakok

Iz Wikinavedka, proste zbirke navedkov in pregovorov
Jump to navigation Jump to search
Marjeta Marija Alakok

Marjeta Marija Alakok, francoska vizitatinka, mistikinja in svetnica, 1647–1690.

Navedki[uredi]

  • Ne potrebujem ničesar, razen Boga, in da se popolnoma potopim v njegovo Srce.
  • Iz Jezusovega srca namreč neprestano kipijo trije božanski vrelci: prvi je usmiljenje do grešnikov, ki so skesanega in spokornega duha. Drugi je ljubezen, ki želi osvežiti vse, ki se trudijo in omagujejo v raznih stiskah, predvsem one, ki težijo po popolnosti. Iz tretjega pa kipita luč in ljubezen Božjim prijateljem, ki so že napredovali v svetosti...
  • Jezus, dovoli mi, da stopim v tvoje srce kakor v šolo. V tej šoli naj se naučim čiste ljubezni. Moj dobri Učenik, naj pozorno poslušam tvoj glas, ki mi pravi: »Učite se od mene, ker sem krotak in iz srca ponižen, in našli boste pravi mir svojim dušam (Mt 11,29).«
  • Moje Božje Srce je tako prevzeto od ljubezni do ljudi, da njenih gorečih plamenov ljubezni ne more več zadrževati v sebi, ampak jih hoče razliti po vsem svetu. Čeprav si brezno nevrednosti in neznanja, sem te izbral za to poslanstvo, da bo tako bolj očitno, da je vse od mene.
  • Glej to srce, ki je tako ljubilo ljudi, da ni opustilo ničesar; ki se je izčrpalo in izničilo, da bi izpričalo svojo ljubezen. Za plačilo pa prejema samo nehvaležnost, sramoto, bogokletstva, hlad in zaničevanje, ki ga kažejo v odnosu do tega zakramenta ljubezni. Zlasti pa me boli vedenje meni posvečenih oseb. Zato te prosim, naj bo prvi petek po osmini praznika svetega Rešnjega telesa poseben praznik v čast mojemu Srcu [Srce Jezusovo], da bi s spravnim obhajilom zadoščevali za vse žalitve, ki sem jih deležen v oltarnem zakramentu.
  • Zdi se mi, da ni krajše poti, da pridemo do popolnosti, in da ni bolj gotovega sredstva za zveličanje, kakor je posvetitev Božjemu Srcu. /.../ Mislim, da se ne bo pogubil nihče, kdor bo Jezusovo Srce častil in se mu posvetil.
  • Božje Srce je neskončno morje darov, v katere naj vsi stiskani potopijo svoje težave. Neskončno morje radosti, v kateri takoj utone naša žalost; morje ponižnosti, v kateri se razblini naš napuh; morje usmiljenja do vseh bednih in morje ljubezni, v kateri se izgubi vsa naša nebogljenost.

Viri[uredi]