Sodomija

Iz Wikinavedka, proste zbirke navedkov in pregovorov

Sodomija.

Navedki[uredi]

 • Preden sta legla, so hišo obstopili meščani, sódomski moški, vsi od dečkov do starcev, vse ljudstvo do zadnjega moža. Klicali so Lota in mu rekli: »Kje sta moža, ki sta nocoj prišla k tebi? Pripelji ju ven k nam, da ju spoznamo [mišljeno je spolno dejanje]!« Lot je tedaj stopil ven k njim na prag, zaprl vrata za seboj in rekel: »Nikar, bratje moji, ne delajte hudega!« (1 Mz 19,4-7)
 • Ne smeš ležati z moškim, kakor se leži z žensko; to bi bila gnusoba. (3 Mz 18,22)
 • Če kdo leži z moškim, kakor se leži z žensko, sta oba storila gnusobo; naj bosta usmrčena; njuna kri pade nanju. (3 Mz 20,13)
 • Naj ne bo posvečene vlačuge [mišljeno je za obredno prostitucijo] med Izraelovimi hčerami, ne posvečenega vlačugarja med Izraelovimi sinovi. (5 Mz 23,18)
 • Potem ga je odpeljal v svojo hišo in nahranil osla. Umili so si noge ter jedli in pili. Ko so tako razveseljevali svoje srce, glej, so možje iz mesta, ničvredneži, obkolili hišo. Tolkli so po vratih in rekli staremu možu, hišnemu gospodarju: »Pripelji ven moža, ki je prišel v tvojo hišo, da ga spoznamo!« Hišni gospodar je tedaj stopil k njim in jim rekel: »Ne, bratje moji, ne počenjajte hudega, prosim! Če je ta mož prišel v mojo hišo, ne morete storiti take grdobije! (Sod 19,21-23)
 • Odpravil je iz dežele obredne vlačugarje in odstranil vse malike, ki so jih napravili njegovi predniki. (1 Kr 15,12)
 • Zadnje obredne vlačugarje, ki so še ostali izza časa njegovega očeta Asája, je iztrebil iz dežele. (1 Kr 22,47)
 • Podrl je tudi stanovanja obrednih vlačugarjev, ki so bila ob Gospodovi hiši in kjer so ženske tkale ogrinjala za Ašero. (2 Kr 23,7)
 • Zato jih je Bog prepustil poželenjem njihovih src, v nečistost, tako da so sami skrunili svoja telesa. Božjo resnico so zamenjali z lažjo. Častili in oboževali so stvarstvo namesto Stvarnika, ki je slavljen na veke, amen. Zaradi tega jih je Bog prepustil sramotnim strastem. Njihove ženske so namreč zamenjale naravno občevanje s protinaravnim, podobno so tudi moški opustili naravno občevanje z žensko in se v svojem poželenju vneli drug do drugega. Moški so počenjali nespodobnosti z moškimi in tako sami na sebi prejemali povračilo, ustrezno svoji zablodi. In ker se jim ni zdelo vredno, da bi živeli skladno s svojim spoznanjem Boga, jih je Bog prepustil njihovemu umu, ki ni prestal preizkušnje, tako da počenjajo, kar se ne spodobi. (Rim 1,24-28)
 • Ali ne veste, da krivični ne bodo deležni Božjega kraljestva? Ne dajte se zavesti! Ne nečistniki ne malikovalci ne prešuštniki ne moške vlačuge ne homoseksualci ne tatovi ne lakomniki ne pijanci ne obrekljivci ne roparji ne bodo dediči Božjega kraljestva. (1 Kor 6,9-10)
 • Vemo, da je postava dobra, če se je kdo drži postavno in če se zaveda, da postava ni dana za pravičnega, ampak za nepostavne, za nepokorne, za brezbožne in grešne, za nesvete in posvetne, za ubijalce očetov in mater, za morilce, za nečistnike, za homoseksualce, za trgovce z ljudmi, za lažnivce, za krivoprisežnike in za vse drugo, kar nasprotuje zdravemu nauku. (1 Tim 1,8-10)
 • Tudi Sódoma in Gomóra in okoliška mesta, ki so prav tako kakor oni nečistovala in se vdajala poželenju po drugem mesu, so postavljena za zgled takó, da trpijo kazen večnega ognja. (Jud 1,7)
 • Istospolnost je grozna stvar pred Bogom. Sodomija ... to je upor proti Bogu na tem področju, proti svoji ustvarjenosti. Zdaj, človek lahko ni nič kriv – osebno, če ima to nagnjenje, ker je pač fasal iz okoliščin, iz otroštva, mladosti, kakorkoli že, ampak če začne živeti tudi istospolno življenje, bo pač obremenjen, hudo obremenjen. Mi smo ugotovili, da je zelo težko osvoboditi človeka, ki živi istospolno življenje. Ima pa zelo hude motnje v svojem življenju. Ampak danes je to prepovedano govoriti o tem. Če boste to kaj rekli v javnosti, vas tako napadejo, da ste lahko tudi zaprti, sploh v Angliji recimo ali v Ameriki je nevarno o takšnih stvareh govoriti. Celo ne smeš človeku predlagati, da se gre zdraviti. Ga je možno ozdraviti, molitveno in psihološko. To se čisto lepo da ozdraviti, ampak ne pustijo, da bi o tem govorili. (Peter Vrabec)[1]

Viri[uredi]

 1. Pogovor z eksorcistom, Youtube.com, 1.10.48–1.12.13, pridobljeno 25. november 2019.

Glej tudi[uredi]