Wikinavedek:Bližnjica

Iz Wikinavedka, proste zbirke navedkov in pregovorov
Jump to navigation Jump to search
Blue check.png Stran je smernica Wikinavedka. Opisuje merila ali vedenje, glede katerega se načeloma strinjajo mnogi sodelavci. Čeprav se priporoča, da se ji sledi, ni pravilo. Stran brez strahu posodabljajte, večje spremembe pa predlagajte na pogovorni strani. Bližnjica:
WN:BLIŽ

V Wikinavedku so »bližnjice« posebna vrsta preusmeritvenih strani, ki se uporabljajo za hitrejši dostop do referenčnih strani projekta. Seznam v slovenskem Wikinavedku ustvarjenih bližnjic je na razpolago na strani Wikinavedek:Bližnjice.

O uporabi bližnjic[uredi]

Z vpisom bližnjice v iskalno polje lahko hitro dostopate do referenčnih strani.
Če na primer v iskalnik vpišete »WN:KG« in uporabite gumb »Pojdi«, se boste na strani Wikinavedek:Kategorizacija znašli hitreje, kot če bi morali vpisati celotno ime strani.

Bližnjice lahko uporabite tudi v spletnih naslovih (URL). Trenutno si na primer ogledujete stran Wikinavedek:Bližnjica. URL strani je:

http://sl.wikiquote.org/wiki/Wikinavedek:Bližnjica

Od tu bi lahko prišli na referenčno stran projekta Wikinavedek:Kategorizacija tako, da bi v okencu s spletnim naslovom Wikinavedek:Bližnjica zamenjali z WN:KG v (in pritisnili Enter).

Dodajanje polj z bližnjicami[uredi]

Polje z eno ali več bližnjicami ( predloga {{Bližnjica}}) lahko na stran dodate z naslednjo skladnjo: {{Shortcut|[[WN:<x>]]}}. Povezava spada na vrh besedila.

Pri pravilih in smernicah Wikinavedka se namesto uporabe predloge shortcut bližnjico navadno doda s skladnjo {{guideline|[[WN:<x>]]}} oziroma {{policy|[[WN:<x>]]}}. Kot zgled glejte vrh strani.

Izdelava bližnjice[uredi]

Novo bližnjico dodate tako, da na primer na stran WP:KG dodate eno samo vrstico z: (zgled, bližnjica tu že obstaja)

#REDIRECT[[Wikinavedek:Kategorizacija]] {{R from shortcut}}

Mnoge bližnjice so kratice, druge so okrajšave acronyms, tehnično pa so vse preusmeritve.

Seznam bližnjic[uredi]

Nepopoln seznam bližnjic je na razpolago na strani Wikinavedek:Bližnjice.