Pojdi na vsebino

Bono

Iz Wikinavedka, proste zbirke navedkov in pregovorov
Portret
Rojstvo Paul David Hewson
10. maj 1960({{padleft:1960|4|0}}-{{padleft:5|2|0}}-{{padleft:10|2|0}}) (64 let)
Dublin[d], Irska[d]
Psevdonimi Bono
Državljanstvo  Irska[d]
Poklic kantavtor, podjetnik, scenarist, igralec, producent, kitarist, aktivist
Podpis
Spletna stran
u2.com

Bono, irski pevec in član skupine U2, * 1960.

[uredi]
  • Kristus se uvršča med največje svetovne mislece. Ampak Božji Sin, mar ni to nekoliko za lase privlečeno? (novinar Michka Assayas v intervjuju z Bonom)
    — Ne, zame ni za lase privlečeno. Glejte, posvetni odziv na Kristusovo zgodbo je vedno takle: Bil je velik prerok, očitno zelo zanimiv možakar, ki je imel veliko povedati, podobno kot drugi veliki preroki, naj bo to Elija, Mohamed, Buda, Konfucij. Ampak Kristus vam česa takega dejansko ne dopušča. Ne izpusti vas tako zlahka. Kristus nam govori: Ne. Ne pravim, da sem učitelj, ne kličite me učitelj. Ne pravim, da sem prerok. Pravim: Jaz sem Mesija. Pravim: Jaz sem učlovečeni Bog. In ljudje rečejo: Ne-ne, prosimo, bodi samo prerok. Prerok, ki ga lahko sprejmemo. Malce ekscentričen si. Imeli smo že Janeza Krstnika, ki je jedel kobilice in divji med, to lahko sprejmemo. Ampak ne omenjaj besede na M-! Ker potem te bomo morali križati. On pa: Ne-ne, vem, da od mene pričakujete, da se bom vrnil z vojsko in vas osvobodil teh podležev, ampak jaz sem prav zares Mesija. Zdaj se vsi zazrejo v konice svojih čevljev in rečejo: O Bog, še kar naprej bo to govoril. Preostane vam torej to: bodisi je Kristus ta, kateri pravi, da je, namreč Mesija – bodisi je totalen norec. Mislim, govorimo o norcu ranga Charlesa Mansona. /.../ Nič se ne šalim. Ideja, da je neki norec spremenil usodo civilizacije polovice sveta in jo obrnil na glavo – zame je to privlečeno za lase. (Bonov komentar)[1]

Viri

[uredi]
  1. Timothy Keller, Zadeva: Bog: Vera v dobi skepticizma, prevod Živa Hren, Reformirana evangelijska cerkev, Komenda 2014, strani 240–241.