Pojdi na vsebino

Janez Evangelist

Iz Wikinavedka, proste zbirke navedkov in pregovorov
Portret
Rojstvo 10
Galileja[d], Herodian Tetrarchy[d], Judeja[d]
Smrt 98
Efez[d]
Poklic evangelist

Janez Evangelist, izraelski teolog, apostol, pisec novozaveznih del Svetega pisma, svetnik, † okoli 100.

Navedki[uredi]

  • Kdor dela dobro, je od Boga; kdor pa dela húdo, Boga ni videl. (3 Jn 1,11)

Antikrist[uredi]

  • Kdo je lažnivec, če ne tisti, ki zanika, da je Jezus Mesija? Antikrist je tisti, ki zanika Očeta in Sina. (1 Jn 2,22)
  • Božjega duha spoznavate po tem: vsak duh, ki prizna, da je Jezus Kristus prišel v mesu, je od Boga; noben duh, ki Jezusa ne priznava, pa ni od Boga. To je duh antikrista, o katerem ste slišali, da pride, zdaj pa že je v svetu. (1 Jn 4,2-3)
  • V svet je odšlo veliko zapeljevalcev. Ti ne priznavajo, da je Jezus Kristus prišel v mesu. Tak je zapeljevalec in antikrist. (2 Jn 1,7)

Ljubezen[uredi]

  • V tistem, ki se drži njegove besede, je Božja ljubezen resnično postala popolna. Po tem spoznavamo, da smo v njem. (1 Jn 2,5)
  • Poglejte, kakšno ljubezen nam je podaril Oče: Božji otroci se imenujemo in to tudi smo. (1 Jn 3,1)
  • Če se med seboj ljubimo, ostaja Bog v nas in je njegova ljubezen v nas postala popolna. (1 Jn 4,12)
  • V ljubezni ni strahu, temveč popolna ljubezen prežene strah. Strah je namreč povezan s kaznijo, in kdor se boji, ni dosegel popolnosti v ljubezni. (1 Jn 4,18)

Navedki o njem[uredi]

  • Vzeti knjižico ter jo pojesti pa pomeni zapomniti si videnje, ki ga je imel. Da je bila v ustih sladka: sad oznanila je govorcu in poslušalcem nadvse sladek, toda oznanjevalcu in tistim, ki vztrajajo v zapovedih, pa zaradi trpljenja zelo grenak. Pravi: Vnovič je treba oznanjati, to je prerokovati, med ljudstvi, jeziki in narodi. Tako pravi zato, ker je bil Janez, ko je to videl, na otoku Patmosu, obsojen na rudnik od cesarja Domicijana. Videti je, da je Janez tam napisal Razodetje. In ko je mislil, da bi bil lahko kot starec po trpljenju že sprejet, so bile po umoru Domicijana vse njegove razsodbe razveljavljene in Janez izpuščen iz rudnika. Tako je potem izročil Cerkvam to isto Razodetje, ki ga je prejel od Gospoda. To pomeni: Vnovič je treba prerokovati. (Viktorin Ptujski razlaga Raz 10,10-11; na tem mestu Viktorin kot edini poroča o obsodbi Janeza Evangelista na rudnik; ker slednjih na Patmosu ni, je verjetno mišljen kamnolom)[1]

Viri[uredi]

  1. Viktorin Ptujski, Razlaga Razodetja, X,3; v: Viktorin Ptujski, Razlaga Razodetja in drugi spisi, prevedel Miran Špelič, Mohorjeva družba, Celje 2003, strani 95–97.