Pojdi na vsebino

Sveti Peter

Iz Wikinavedka, proste zbirke navedkov in pregovorov
Portret
Rojstvo 1 pr. n. št.
Betsajda[d], Galileja[d], Rimsko cesarstvo
Smrt cca. 65
Rim[d], Rimska Italija[d], Rimsko cesarstvo
Poklic duhovnik, ribič, katoliški škof
Pokopan Vatikanska nekropola

Peter, apostol Jezusa Kristusa in prvi voditelj krščanske Cerkve po Kristusovi smrti, mučenec in svetnik, † 64 ali 67.

Navedki[uredi]

 • Rešíte se iz tega pokvarjenega rodu! (Apd 2,40)
 • Saj veste, da vas iz vašega praznega življenja, ki ste ga podedovali od očetov, niso odkupile minljive reči, srebro ali zlato, ampak dragocena kri Kristusa, brezhibnega in brezmadežnega jagnjeta. (1 Pt 1,18-19)
 • K njemu stopite, k živemu kamnu, ki so ga sicer ljudje zavrgli, a je pri Bogu izbran in dragocen. Saj ste vendar živi kamni. Zato se vgrajujte v duhovno stavbo, tako da boste sveto duhovništvo in boste darovali duhovne žrtve, ki bodo po Jezusu Kristusu prijetne Bogu. (1 Pt 2,4-5)
 • Ljubi, opominjam vas kot tujce in priseljence! Zdržite se mesenih poželenj, ki se bojujejo proti duši. Lepo živite med pogani, tako da bodo, čeprav vas zdaj obrekujejo kot hudodelce, sprevideli vaša dobra dela in slavili Boga na dan obiskanja. (1 Pt 2,11-12)
 • Vselej bodite vsakomur pripravljeni odgovoriti, če vas vpraša za razlog upanja, ki je v vas. (1 Pt 3,15)
 • Kolikor ste soudeleženi pri Kristusovem trpljenju, bodite veseli, da se boste veselili in radovali tudi, ko se bo razodelo njegovo veličastvo. Blagor vam, če vas zaradi Kristusovega imena sramotijo, saj nad vami počiva Duh slave, Božji Duh. Nihče med vami naj ne trpi zato, ker bi bil morilec ali tat ali hudodelec ali ovaduh. Če pa kdo trpi kot kristjan, naj ga ne bo sram, ampak naj v tem imenu poveličuje Boga. Nastopa namreč čas, da se sodba začne v Božji hiši. Če pa se začne najprej pri nas, kakšen bo šele konec tistih, ki se ne pokoravajo Božjemu evangeliju! (1 Pt 4,13-17)
 • Vsekakor pa starešine prosim jaz, ki sem sostarešina in priča trpljenja Kristusa, in bom tudi sam deležen slave, ki se bo razodela: pásite Božjo čredo, ki vam je zaupana, pazite nanjo, pa ne na silo, ampak prostovoljno, v skladu z Božjo voljo. Ne zaradi grdega pohlepa po dobičku, ampak z voljnim srcem. Nikar ne nastopajte gospodovalno do tistega, kar vam je zaupano, ampak bodite čredi v zgled. In ko se bo razodel véliki pastir, boste dobili nevenljivi venec slave. (1 Pt 5,1-4)
 • Nobena prerokba v Pismu ni stvar zasebne razlage. Nikoli namreč nobena prerokba ni prišla po človeški volji, ampak so ljudje, nošeni od Svetega Duha, govorili v imenu Boga. (2 Pt 1,20-21)
 • Pomnite besede, ki so jih že prej povedali sveti preroki, in tudi zapoved Gospoda in Odrešenika, ki so jo posredovali vaši apostoli. (2 Pt 3,2)
 • Gospod ni počasen glede obljube, kakor nekateri mislijo, da je to počasnost. Ne, le potrpežljiv je z vami, ker noče, da bi se kdo pogubil, temveč da bi vsi dosegli spreobrnjenje. (2 Pt 3,9)
 • Tako vam je pisal tudi naš ljubi brat Pavel, seveda v skladu z njemu dano modrostjo, kakor piše tudi v vseh pismih, v katerih govori o tem. V njih so nekatere težkó umljive stvari, ki jih taki, ki niso poučeni, in so neutrjeni, zlorabljajo. (2 Pt 3,15-16)

Navedki o njem[uredi]

 • V zboru dvanajsterih zavzema Peter prvo mesto. Jezus mu je zaupal edinstveno poslanstvo. Po razodetju, prihajajočem od Očeta, je bil Peter izpovedal: »Ti si Kristus, Sin živega Boga.« Naš Gospod mu je bil tedaj izjavil: »Ti si Peter (Skala) in na to skalo bom sezidal svojo Cerkev in peklenska vrata je ne bodo premagala« (Mt 16,18). Kristus, »živi kamen« (1 Pt 2,4), zagotavlja svoji Cerkvi, zgrajeni na Petru, zmago nad oblastmi smrti. Peter bo zaradi vere, ki jo je izpovedal, ostal neomajna skala Cerkve. Imel bo poslanstvo, da to vero varuje vsake oslabitve in da v veri utrjuje svoje brate.
  Jezus je zaupal Petru posebno oblast: »Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva: in karkoli boš zavezal na zemlji, bo zavezano v nebesih; in karkoli boš razvezal na zemlji, bo razvezano v nebesih« (Mt 16,19). »Oblast ključev« označuje oblast voditi božjo hišo, ki je Cerkev. Jezus, »dobri pastir« (Jn 10,11), je potrdil to nalogo po svojem vstajenju: »Pasi moje ovce« (Jn 21,15-17). Oblast »zavezovati in razvezovati« pomeni pooblastilo za odpuščanje grehov, izrekanje doktrinalnih razsodb in disciplinarnih odločitev v Cerkvi. Jezus je to avtoriteto zaupal Cerkvi prek apostolske službe in zlasti Petrove: ta je edini, kateremu je izrecno zaupal ključe božjega kraljestva. (Katekizem Katoliške cerkve)[1]

Viri[uredi]

 1. Katekizem Katoliške cerkve, Slovenska škofovska konferenca, Ljubljana 1993, člena 552 in 553 (COBISS).