Pojdi na vsebino

Wikinavedek:Substitucija predlog

Iz Wikinavedka, proste zbirke navedkov in pregovorov
Stran je smernica Wikinavedka. Opisuje merila ali vedenje, glede katerega se načeloma strinjajo mnogi sodelavci. Čeprav se priporoča, da se ji sledi, ni pravilo. Stran brez strahu posodabljajte, večje spremembe pa predlagajte na pogovorni strani. Bližnjica:
WN:SUB
WN:SUBST

Na tej strani so naštete predloge, ki jih je, razen v imenskem prostoru Wikinavedek, treba substituirati. Če nameravate za to uporabiti bota, si najprej preberite pogovorno stran predloge, saj so mnoge izmed njih sporne, substitucija pa je trajna.

Opomba: v nedavni nadgradnji programji je hrošč pri uporabi oznak <noinclude> popravljen, tako da pri substituciji predloge njihova vsebina ne bo vstavljena.

O subst

[uredi]

Definicija

[uredi]
Ključna beseda subst: (okrajšava izraza »substitucija«) se uporablja kot predpona znotraj kode za predloge. Spremeni način, kako programje predlogo razširi. Navadno se predloga razširi »prehodno«. To pomeni, da koda za predlogo prikliče besedilo ob vsakem urejanju strani, na kateri je uporabljena. Vpis »subst:« znotraj zavitih oklepajev programju naroči, naj predlogo z besedilom predloge zamenja trajno. S tem {{predloga}} postane {{subst:predloga}} in se ob shranitvi strani razširi celotno besedilo.

Uporaba

[uredi]

Opomba: Substitucija predloge je trajna sprememba, ki odstrani njeno delovanje. Kadar zanjo nimamo dobrega razloga, bi se je v splošnem morali izogibati.

Oznako predloge lahko substituirate tako, da vanjo vpišete »subst:«. Namesto {{test5}} uporabite {{subst:test5}}. Kadar gre pri tem za večji del urejanja, je zelo priporočljivo, da substitucijo navedete v povzetku urejanja (v povzetek na primer vpišite »{{subst:test}}« ali »uporabljen test1«), da bodo sodelavci brez težav videli, kaj ste napravili.

Argumenti za substitucijo

[uredi]
 • Predloge se pogosto izbrišejo ali spremenijo. Kadar gre za šablonsko besedilo, premislite, ali resnično želite, da se ob izboljšavah predloge popravlja. Substitucija je primerna, kadar je odgovor nikalen. Primer je predloga {{pozdrav}}. Arhivi uporabnikove pogovorne strani naj kažejo dejansko pozdravno sporočilo, kot so ga prejeli ob svojem prihodu, in ne trenutno različico.
 • Kadar gre za predlogo, ki bi jo radi uporabili spremenjeno le na eni strani, ne pa tudi na drugih, in zanjo ne želite izdelati nove predloge, jo lahko substituirate in v naslednjem urejanju vnesete popravke. Zgled: morda obstaja predloga z vsemi državami ZDA in okrožjem Columbia. Njeno besedilo je ustrezno le za članke o državah, za okrožje pa bi ga bilo treba spremeniti. To storite tako, da predlogo substituirate in nato popravite besedilo.
 • Množično substituiranje lahko pospeši spletišče, čeprav se o pomenu in prispevku k temu pogosto razpravlja. Vsakič, ko si nekdo pogleda katero izmed strani, mora strežnik pridobiti tudi besedilo s strani vseh z njo povezanih predlog. Čeprav ima vsaka posamezna predloga le malo učinka, je ogromno število predlog, ki se uporabljajo v Wikipediji eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na strežniško breme in čas nalaganja člankov. Kljub temu pa razvijalec Brion Vibber pravi "'Pravila naj bi se s strežniško obremenitvijo, razen v najbolj izjemnih primerih, ne ukvarjala. Prilagajanje spletišča uporabnikom je naša naloga."
 • Predloge so izvrstna tarča vandalov. Spremembe posamezne predloge se prenesejo na vsako stran, kjer je predloga uporabljena. Tako lahko vandal z enim samim urejanjem prizadene tisoče posameznih strani. Vendar je tako dejanje enako preprosto tudi vrniti in doslej so bila vandaliziranja množično uporabljanih predlog navadno vrnjena v trenutku. Substitucija tovrstne napade prepreči, saj se predloga nadomesti z resničnim besedilom, ki ni več odvisno od njenega posodabljanja. Mnogo težje pa je popraviti substitucijo predloge v vandaliziranem stanju (npr. z boti). Mogoča rešitev je zaščita pomembnih predlog. Ker večina vandalov wikitehnologijo pozna le slabo, to ne predstavlja večje težave.
 • Uporaba predlog wikibesedilo naredi mnogo težje dostopno novincem.
Za podrobnejše podatke glej Wikinavedek:Koristi in cena prevključevanja.

Argumenti proti substituciji

[uredi]
 • S substitucijo besedilo ni več povezano s predlogo, zato je vse strani, ki ga prikazujejo, mnogo težje najti.
 • Substituirana predloga se ob posodobitvi osnovne predloge ne bo posodobila.
 • Kadar se predloga uporablja pri poenotenju izgleda, substitucija verjetno ne pride v poštev. Zgled so kazala vsebine in navigacijska polja.
 • Množična substitucija — urejanje tisočev strani z boti — po nepotrebnem upočasni spletišče in troši strežniške vire.
 • Substitucija poveča obsežnost člankov v podatkovni zbirki in pomnilniških izmetih.
 • Substituirana predloga lahko k članku doda mnogo wikikode ali HTML ter s tem zmanjša dostopnost strani za tehnično manj usposobljene sodelavce.
 • Substitucija predlog novincem preprečuje, da bi se jih novinci naučili uporabljati, ter da bi uporabniki našli njihovo dokumentacijo.
 • Kadar se predloga uporablja le začasno, se je substituciji bolje izogniti. Substituirane predloge je namreč mnogo težje odstraniti ali spremeniti. Zgled: predlogo, s katero uporabniki predlagajo preimenovanje strani {{cfr|Ime kategorije}}, zlahko zamenjamo s predlogo, ki pretvori kategorijo v {{preusmeritveno kategorijo|Ime kategorije}}.
 • Kadar se substituira vandalizirana predloga, je to mnogo težje popraviti kot običajni vandalizem, saj med predlogo in stranmi z njenim besedilom ni več povezave, pa še posodobiti se ga ne da.
 • Nesubstituirane oznake predlog za trivialne strani (na primer kategorije in preusmeritve) so za administratorja, ki jih briše, priročen in dober povzetek brisanja. Zgled:
  "vsebina: '{{rfd}} #REDIRECT Wikinavedek' (edini urejevalec pa 'Jimbo Wales')".
  Natančen komentar pri brisanju daje sodelavcem (zlasti neadministratorjem, ki niso sposobni videti izbrisanega urejanja) boljši vpogled v razloge za izbris. Kadar se substituira predloge, kot so {{rfd}}, {{cfr}} itd., se »razlog za brisanje« po privzetem nastavi na prazno vrstico. (Strani, brisane z {{pzb}} ipd. pa naj se brišejo s povezavo na stran z razpravo.)

Predloge, ki naj bodo substituirane

[uredi]

Sledi po imenskem prostoru organiziran seznam predlog, ki naj bodo vedno substituirane. Vsak seznam je urejen po abecedi in v skupine.

Članki

[uredi]

Uporabniški imenski prostor

[uredi]

Uporabniški pogovor (opozorila)

Sporočila na pogovornih straneh uporabnikov

[uredi]

Razno

[uredi]
 • {{pzb}} - nesubstituirana ne deluje
 • {{prod}} - nesubstituirana ne deluje.
 • Predloge s podpisi uporabnikov neutemeljeno obremenjujejo strežnike, saj je treba majhne spremembe uporabniških predlog pomnožiti na številne strani. Iz enakih razlogov substituirajte tudi predloge {{nepodpisan}}, {{nepodpisan2}} ipd.
 • {{tl}} {{tlp}} {{ttl}} {{ti}} {{tic}} {{tls}} {{cl}} {{ccl}}
 • predloge arhivov — arhivi se ne spreminjajo.

Nekategorizirano

[uredi]

Predloge, ki morajo biti substituirane

[uredi]

These templates have a purpose and/or syntax that require them to be subst'd.

 • {{arhivskopolje}} — subst-magija. Ustvari polje s povezavami za arhiv.
 • {{pzb}} — sicer ne deluje povezava »o tem«.

Predloge, ki jih ne substituirajte

[uredi]

Na splošno ne substituirajte predlog, ki

(a) se sklicujejo na ParserFunctions (#if, #switch itd.) in
(b) predloge s sklicevanji, pri katerih nekateri parametri ostanejo nedoločeni in s tem nastavljeni na privzeto

saj se ti konstrukti v nastali wikikodi ne nadomestijo (substitucija pri (a) pusti kostrukte #if oziroma #switch nedotaknjene, pri (b) pa pusti konstrukte, kot so »{{{1|privzeta vrednost}}}«).

Seznam

[uredi]

Sledi seznam predlg, ki jih zaradi poenotenja, kompleksne kode ali kode, ki se pri substituciji pokvari, ne substituiramo.

 • {{!}} - uporablja se pri skladnji za wikipreglednice
 • različne škrbinske predloge, kot npr. {{stub}}, zaradi enostavnejše uporabe in odstranitve.
 • {{qif}}, {{switch}}, {{ifndef}} so predloge s pogojniki, ki se pri substituciji pokvarijo.
 • {{booland}}, {{boolor}}, {{boolxor}} — predloge s pogojniki, kompleksna koda.
 • različne predloge za navajanje virov z zelo kompleksno kodo
 • različna podatkovna polja, ta naj bodo poenotena.
 • {{copyvio}} — mnogo preveč wikikode.
 • predloge s pogojniki, katerih namen je posodabljanje povezav ob posodobitvi njihove nadrejene predloge.

V razpravi

[uredi]

O utemeljenosti substituiranja se še razpravlja pri naslednjih predlogah:

 • {{clear}}, {{ed}} — poenostavljeno dodajanje povezav na urejanje predlog

Glej tudi

[uredi]