Adolf Hitler

Iz Wikinavedka, proste zbirke navedkov in pregovorov
Skoči na: navigacija, iskanje
Adolf Hitler

Adolf Hitler, avstrijski politik in diktator, 1889–1945.

Navedki[uredi]

  • Moč ni v obrambi, pač pa v napadu.
  • Velike množice ljudi…bodo lažje padle na veliko laž kot na majhno.
  • Kakšna sreča za voditelje, da ljudje ne mislijo.
  • Zmagovalca pozneje ne bodo spraševali, ali je govoril resnico ali ne. Začenši in tvegajoč vojno ne gre za pravico, ampak za zmago. (o vojni)
  • Grem po poti, ki jo narekuje previdnost z gotovostjo mesečnika. (o filozofiji)

Navedki o njem[uredi]

  • Ob neki priložnosti sem vprašala nuncija [Eugenia Pacellija], ali ne misli, da bi bilo lahko v tem možu [Adolfu Hitlerju] nekaj dobrega in da bi prav tako, kot je Mussolini koristil Italiji, tudi on [Hitler] mogel pomagati Nemcem. Nuncij je zmajal z glavo in dejal: »Zelo zelo bi se motil, če bi mislil, da se more vse to dobro končati. Ta mož je popolnoma obseden; uniči vse, kar mu ne koristi; kar pravi in napiše, je zaznamovano z njegovim egocentrizmom; ta mož je sposoben iti preko trupel in odstraniti vse, kar bi ga oviralo. Ne morem razumeti, kako to, da ga v Nemčiji niti najodličnejši ljudje ne spregledajo.« Ko je pozneje eden od hitlerjancev prišel v Rim, mi je dejal: »Koliko nravstvene revščine, koliko ponižanja in sramote bi bilo prihranjenega nam in svetu, če bi tedaj bili pozorni na nuncija Paceliija!« (pričevanje sestre M. Pascaline Lehnert o mnenju Eugenia Pacellija, kasnejšega papeža Pija XII., o Adolfu Hitlerju)[1]

Viri[uredi]

  1. ^ M. Pascalina Lehnert, Ich durfte ihm dienen: Erinnerungen an Papst Pius XII.; v: Pierre Blet, Pij XII. in druga svetovna vojna, Družina, Ljubljana 2001, stran 337.