Narodnoosvobodilni boj

Iz Wikinavedka, proste zbirke navedkov in pregovorov
Jump to navigation Jump to search

Narodnoosvobodilni boj je izraz, s katerim označujemo oborožen boj Osvobodilne fronte (OF) in partizanskih enot proti okupatorjevim in kolaboracijskim enotam na območju Slovenije in Jugoslavije.

Navedki o njem[uredi]

  • Bila bi to nesramna žalitev teh mladih ljudi, ki so žrtvovali svoja življenja za svoje prepričanje. To prepričanje pa ni bilo partijski program ali dokument, marveč njihova osnovna, svobodna, junaška in partizanska odločitev za boj zoper okupatorja. (Franc Miklavčič, slovenski politik in pravnik)
  • Osvobodilni boj slovenskega naroda proti okupatorju je poleg kmečkih uporov in bojev proti Turkom naša največja zgodovinska epopeja. Moralno opravičenost in zgodovinski pomen tega boja bi bilo prav tako nesmiselno tajiti, kakor bi bilo nespametno in smešno tajiti zgodovinsko upravičenost kmečkih uporov in obrambe pred turškimi navali v taborih okrog cerkva. Vse to je bilo naraven odpor proti nasilju, ki je ogrožalo vse ljudstsvo, in prav zato bi bilo napačno, če bi istili protiokupatorski odpor s kako strankarsko ali svetonazorsko tendenco, bodisi v pozitivnem ali negativnem smislu (Franc Jeza, slovenski novinar)
  • Partizanstvo ni isto kot komunizem. Treba je razlikovati med komunisti in partizani, saj je bilo med njimi veliko poštenih slovenskih fantov, ki so šli v osvobodilni boj z najboljšimi nameni. (Franc Rode, slovemski kardinal)
  • Odločitev za osvobodilni boj, za Osvobodilno fronto, je bila etično dejanje, naj ga presojamo s katerega koli resnično humanega nazorskega vidika. Nekdo se sicer lahko odpove samoobrambi, kadar gre le za njegovo življenje, toda obrambi nedolžnega človeka pred napadalcem se ne sme odpovedati. Takšna je zapoved resnične ljubezni do sočlovek. (Vekoslav Grmič, slovenski škof)
  • Noben narod nima pravice posegati v pravice in svobodo drugega naroda. Zato me danes še toliko bolj boli spreobračanje zgodovine, ko nekateri pravijo, zakaj smo se uprli. Mar bi počakali in bi drugi to naredili namesto nas. Ne, vsak državljan in vsaka državljanka sta dolžna ob takih dogodkih stopiti skupaj in se boriti za svobodo svojega naroda. Zato nikoli ne bomo dopustili, da narodno osvobodilni boj, kljub takim poskusom, postane nevreden. Bil je točno to, kakršno ime nosi – narodnoosvobodilni boj z vsemi svojimi napakami in tudi zločini. Bilo je vendarle veličastno in častno dejanje za osvoboditev svoje domovine. (Marjan Šarec, slovenski igralec in politik)
  • Na vse partizanske grobove sodi križ, k žalnim slovesnostim pa blagoslov duhovnika in molitev! Večina partizanov je bila katoličanov in nihče nima pravice zatajiti njihovo žrtev, njihovo vero, predanost Bogu in domovini! (Anton Urankar, slovenski inženir)

Viri[uredi]